Η μεγάλη αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα υπήρξε η κινητήρια δύναμη που οδήγησε στην πραγματοποίηση της έκδοσης Διαδρομές στο παρελθόν- Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής 1887-1978. Μέσα από αυτή την αγάπη ενώσαμε τις δυνάμεις μας ο Βασίλης Δούκας, φωτογράφος, μόνιμος κάτοικος της Μεγάλης Παναγίας, που με ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία συγκέντρωσε το φωτογραφικό υλικό, η σύζυγός του Άννα Παπαγιάννη, φιλόλογος, κάτοικος Μεγάλης Παναγίας, η οποία έγραψε τα κείμενα που συνοδεύουν το λεύκωμα και εγώ που επιμελήθηκα και χρηματοδότησα την έκδοση.

Τα έντονα συναισθήματα ήταν οι συνοδοιπόροι μας κατά τη διάρκεια δημιουργίας του λευκώματος. Η συγκίνηση, η νοσταλγική διάθεση, οι παιδικές μας μνήμες ανασκαλευόταν μπροστά σε κάθε παλιά φωτογραφία που επεξεργαζόμασταν. Μέσα σ΄ αυτή την έντονη και ευχάριστη συναισθηματική κατάσταση μελετήσαμε το φωτογραφικό υλικό το οποίο και ταξινομήσαμε σε θεματικές ενότητες και συζητήσαμε με συγχωριανούς μας προκειμένου να εντοπίσουμε χρονολογίες και πρόσωπα που απεικονίζονται και να παραθέσουμε αφηγήσεις για τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Αρχικά πίστευα πως η συγκεκριμένη έκδοση αφορά μόνο τους συχωριανούς μου. Στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι με εξαίρεση τα ονόματα που συνοδεύουν κάθε φωτογραφία η έκδοση αποτελεί ένα πανόραμα φωτογραφιών που μας μεταφέρει στην Ελλάδα των προηγούμενων χρόνων.

Ακόμη και άνθρωποι διαφορετικών περιοχών που κράτησαν στα χέρια τους το λεύκωμα αισθάνθηκαν την ίδια νοσταλγία και συγκίνηση με μένα. Μπορεί τα ονόματα να τους ήταν ξένα ωστόσο όμως οι χοροί στην πλατεία, ο γάμος, τα γλέντια, οι αγροτικές ασχολίες είναι κοινά στοιχεία της Ελληνικής παράδοσης και ιστορίας, μυρίζουν Ελλάδα.

Με γνώμονα την αγάπη για το ξεχωριστό βιβλίο, με μεράκι, συνέπεια και την ακλόνητη πίστη ότι η σχέση αναγνώστη-συγγραφέα διατηρεί την αυθεντικότητα των συναισθημάτων στο πέρασμα του χρόνου, συνεχίζουμε την εκδοτική μας προσπάθεια με νέες προτάσεις για να εξασφαλίσουμε "Δια Βίου" συντροφιά στο αναγνωστικό κοινό.

 

 

 


Η εκδότρια,
Γραμματική Καραβασιλικού