29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η μεγαλύτερη συντροφιά του πολιτισμού  

 

 

   

Οι εκδόσεις Δια Βίου συμμετείχαν στο 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 28 Μαΐου έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 στην ιστορική παραλία του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, για να σας παρουσιάσουν τις νέες και παλαιές εκδόσεις τους.

 

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, ενώ ο Κ' Πνευματικός Μάιος - Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης ήταν αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νίκου Καββαδία και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη.

 


Φωτογραφίες
29ου
Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2010

 
 
 

 


 

  7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2010 (HELLEXPO)
 

          

Φωτογραφίες
7ης Διεθνής Έκθεσης βιβλίου Θεσσαλονίκης

 
Οι Εκδόσεις "Δια Βίου" κοντά στους φίλους του βιβλίου!
  
 
Οι Εκδόσεις «Δια Βίου» για 3η συνεχή χρονιά, πιστοί στο ραντεβού με τον χώρο του βιβλίου, συμμετείχαν στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2010, η οποία πραγματοποιήθηκε από 22 μέχρι και 25 Απριλίου, στο χώρο της Δ.Ε.Θ.
 
Η αθρόα προσέλευση των βιβλιόφιλων, μικρών και μεγάλων, τόσο στην Έκθεση όσο και στο περίπτερο των Εκδόσεων μας, μας χαροποίησε ιδιαίτερα.
 
Το στέκι μας στην Παιδική Γωνιά, γέμισε από μικρούς και μεγάλους φίλους των Εκδόσεων «Δια Βίου» που επέλεξαν τα βιβλία μας για να ταξιδέψουν στον κόσμο της λογοτεχνίας, της ποίησης και του παραμυθιού…
 
Ευχαριστούμε όλους όσους επισκέφτηκαν το περίπτερο μας και περιμένουμε να σας ξαναδούμε σε επόμενες διοργανώσεις.

 


 

παρουσιασεις του βιβλιου: ''ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΕΤΗ 1930, 1931, 1932''

    

  
             Δημοσίευμα Εφημερίδας
             "Εβδομαδιαία" (7/4/2010)
 

     

Το «Ημερολόγιον της Χαλκιδικής, Έτη 1930,1931,1932» αποτελεί συλλογικό έργο προσφοράς ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, τις παραδόσεις αλλά και τη λαογραφία μας.
Αποτελεί Φωτομηχανική Ανατύπωση του Πρωτότυπου Ημερολογίου του πατήρ Νικόλαου Ηλία.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2010 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε και δεύτερη παρουσίαση την Κυριακή 16 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.
Ευχαριστούμε όλους όσους συνεισέφεραν στη συλλογή και στην ανατύπωση αυτής της σπουδαίας πολιτισμικής παρακαταθήκης αλλά και όλους όσους παρευρέθησαν στην παρουσίαση του βιβλίου. 
 

 


 

28η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 
           
Οι εκδόσεις Δια Βίου και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν στην 28η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Σόφια η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2009.


 

 


 


6
η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2009 (HELEXPΟ)


 
         
Για πρώτη φορά συμμετέχουν οι Εκδόσεις “Δια Βίου” στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην 6η κατά σειρά, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 28-31 Μαΐου 2009.
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και ο διαγωνισμός που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις μας με πλούσια δώρα για τους μικρούς μας φίλους,.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσιάστηκαν 2 Παιδικά Βιβλία των Εκδόσεων μας.


    


     
 

Παρουσίαση του βιβλίου "Το Βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο" της Ελίνας Χ. Μαρμαρίδου

 

Φωτογραφίες Παρουσίασης

 

      Παρουσίαση του βιβλίου "Οι περιπέτειες του Φρίξου" της  
 Μυρτώς ΔημητρίουΦωτογραφίες Παρουσίασης

 

 


 

      
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
κατά τη διάρκεια της 6ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου

Ο μεγάλος διαγωνισμός που διοργάνωσαν οι εκδόσεις “ΔΙΑ ΒΙΟΥ” κατά τη διάρκεια της 6ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Έπειτα από τη κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 30/06/2009 στα γραφεία της εταιρείας, σας παρουσιάζουμε με μεγάλη μας χαρά την νικήτρια Σοφία Στεργίου – Καμινάρη, ηλικίας 6 ετών, κάτοικος Θεσσαλονίκης η οποία κερδίζει το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες

 


 

   
      ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ¨Δώσε φτερά στην ψυχή σου μ΄ενα βιβλίο¨

 Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού, η συγγραφέα Θέτη Χορτιάτη παρουσίασε το νέο της παιδικό βιβλίο «Λεξοχαρές και Λεξοπανηγύρια». 
 

     Φωτογραφίες
Παρουσίασης


 

 


 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ

 

     
          

 
             

Πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων της ΦΕΞ τον Αύγουστο.
Η ΦΕΞ οργανώνει για το νέο εξάμηνο Ιούλιο – Δεκέμβριο 2008 ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους στην πόλη και όλο το χρόνο. Οι θεματικές ενότητες ποικίλουν καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφέροντος. Διαλέξεις, εκθέσεις, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, βιβλιοπαρουσιάσεις, ποίηση, παιδικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα happenings.

Σάββατο 30 Αύγουστου και ώρα 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Βιβλιοπαρουσίαση και εργαστήριο ζωγραφικής.

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ποιήτριας και συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «το βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο» κας Ελίνας Χ Μαρμαρίδου.
Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι θα ζωγραφίσουν στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.

Η Ελίνα Μαρμαρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Σπούδασε γλωσσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές μεταφρασιολογίας στο Παρίσι, στην Ανώτατη Σχολή Διερμηνέων και Μεταφραστών (ESIT) του Πανεπιστημίου Paris III. Είναι διδάκτωρ μεταφρασιολογίας της ίδιας σχολής. Από παιδί, υπήρξε φανατική «παραμυθοφάγος». Ασχολείται με το γράψιμο, τη διδασκαλία, καθώς και με τη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης. Γράφει ποίηση, τραγούδι, παραμύθι, ποιητικό πεζό και άρθρα μεταφρασιολογίας. Διδάσκει μεταφρασιολογία στο πανεπιστημιακό τμήμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, όπου έχει διδάξει και μετάφραση. Έχει μεταφράσει 46 βιβλία για εκδοτικούς οίκους Ελλάδας και Γαλλίας, από τα οποία τα 35 είναι για παιδιά. Έχει εκδώσει τις εξής ποιητικές συλλογές: «Έβδομη Πύλη», «Αβυσσαλέα Όνειρα», «Αστερόσκονη» (ποιήματα για παιδιά), «Τετράστιχα Κοχύλια», «Του Έρωτα Παλάτια», «Και της Χαράς τους Κεραυνούς στη Μέρα να Χαράξεις», «Μύρο Ίασης» (όλα τα παραπάνω από τις εκδ. Ερωδιός) και «Ροή Ξελογιάστρα» (εκδ. Μανδραγόρας). «Το Βατραχάκι που ήθελε να είναι νούφαρο» είναι το πρώτο της παιδικό παραμύθι και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διά βίου.
Οργάνωση: ΦΕΞ- βιβλιοπωλείο Σπανίδη.
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Αντίκα 7 Ξάνθη τηλ. 25410 25421
Site:
www.fex.org.gr   Email: fexanthis@gmail.com 
                                                                                                              περισσότερα...

 


 

         Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
    
    
      

 
Σε ειδική τελετή που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας τίμησε συγγραφείς αλλά και ανθρώπους που έχουν προσφέρει στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση που καθιερώθηκε ως το γεγονός της χρονιάς αποτελεί βορειοελλαδίτες συγγραφείς η καλύτερη αναγνώριση για την προσφορά τους στα ελληνικά γράμματα Αναφορικά με την παραπάνω εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ Χαρ. Μπαρμπουνάκης δηλώνει
¨Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας αναγνωρίζοντας το έργο που έχουν προσφέρει κάποιοι άνθρωποι στο βιβλίο και τον πολιτισμό, εδώ 15 χρόνια περίπου, έχει καθιερώσει ένα θεσμό την ΕΤΗΣΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ.¨ Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενθαρρύνουμε και να τιμήσουμε τους Έλληνες συγγραφείς τους πρωραρχικούς συντελεστές των βιβλίων, τους οποίους χαρακτηρίζει ένας δυναμισμός. Πρέπει να τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας για να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο, που βοηθάει την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνία μας. Οι συγγραφείς και οι άνθρωποι με προσφορά στα ελληνικά γράμματα που βραβευτήκαν στην φετινή εκδήλωση είναι: Γιώργος Αναστασιάδης, Γιάννης Αρκέτος, Αλίκη Διαμαντή, Δημήτρης Θεοχαρίδης, Παύλος Κανονίδης, Βασίλης Καραγιάννης, Ελίνα Μαρμαρίδου, Γρηγόρης Μπιλίτσας, Γεώργιος Ξεινός, Νίκος Παπαδόπουλος, Ελένη Τέγου, Θεόδωρος Τζαλαμάνης, Γεώργιος Τσότσος, Αβραάμ Χατζηανέστης, Βενιζέλος Χριστοφορίδης.

 


 

     

ΒΙΒΛΙΟ: Μια σχέση ζωής


Το βιβλίο είναι μια σχέση ζωής που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού.
Η σταδιακή άνοδος των πωλήσεων των παιδικών βιβλίων στη χώρα μας δείχνει ότι όλο και περισσότεροι αναγνώστες επενδύουν σήμερα σε αυτή τη “σχέση ζωής”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Χ Μπαρμπουνάκης με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, από τη δεκαετία του 80 και μετά , οι τίτλοι των βιβλίων στην ελληνική αγορά, αυξήθηκαν. Το 2007 οι τίτλοι βιβλίων που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας ήταν 10.000 περίπου . Το 35-40% του συνολικού αριθμού των τίτλων που κυκλοφόρησαν ήταν παιδικά βιβλία.
Όπως τόνισε στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο ποιητής και μεταφραστής Νίκος Τέντας , το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας αναδεικνύεται και μία ακόμη κατηγορία παιδικού βιβλίου. Το εφηβικό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11-15 χρόνων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον όχι μόνο των νεαρών αναγνωστών αλλά συνολικά της ελληνικής οικογένειας για το παιδικό βιβλίο αυξάνει σταδιακά.

Στήριξη στο ποιοτικό παιδικό βιβλίο.
Παρά την αύξηση των τίτλων των παιδικών βιβλίων που καταγράφεται πανελλαδικά, οι εκδοτικοί οίκοι της Βόρειας Ελλάδας, νιώθουν τους “κραδασμούς” που δημιουργεί η μετατόπιση της διακίνησης και προβολής του βιβλίου στην Αθήνα. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Χμπαρμπουνάκης , την τελευταία δεκαετία οι παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι της Βόρειας Ελλάδας , συρρικνώνονται.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο ποιοτικό παιδικό βιβλίο. Η ανάγνωση ενός καλού παιδικού βιβλίου βοηθά στην ανάπτυξη του γλωσσικού επιπέδου των παιδιών. Είναι μάλιστα γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα έχουν καλύτερο γλωσσικό αισθητήριο από ότι τα παιδιά προηγούμενων γενιών, δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ Σοφρώνης Χατζησαββίδης εξηγεί πως “η αύξηση των τίτλων των παιδικών βιβλίων αντανακλάται σε ένα βαθμό και στη βελτίωση του γραπτού και κυρίως του προφορικού λόγου των παιδιών”.
Από τις εκδόσεις “ΔΙΑ ΒΙΟΥ”
                                                                             Απόσπασμα από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη 31/03/08, 
                                                                                                                  Δημοσίευμα Σ. Μαργαριτίδου.