ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

¨Ημερολόγιον της Χαλκιδικής¨
(Έτη 1930, 1931, 19320)

 

Εκδόσεις Δια Βίου (2010)
ISBN 978-960-87001-7-8
Τιμή 15,00 ευρώ (περιλαμβάνει Φ.Π.Α. 5%)
Σχήμα 14cm Χ 21cm, σελ 344

 


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Νεολαίας Βασίλειος Γάκης και οι Εκδόσεις ¨Δια Βίου¨ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ¨Ημερολόγιον της Χαλκιδικής¨(Έτη 1930, 1931,1932), του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών-Χαλκιδικιωτών Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο θα προλογίσουν οι: Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελος, αρχαιολόγος και o Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2010, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου.Τηλ. 2310 374808
Το ¨Ημερολόγιον της Χαλκιδικής¨ είναι ένα εμπνευσμένο έργο που κυκλοφόρησε ως ετήσια περιοδική έκδοση από τον παπα-Νικόλαο Ηλία κατά τα έτη 1930-1933, ακολουθώντας αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο ήδη από τον 19ο αιώνα.
Το περιεχόμενο του μάς δίνει την εικόνα της πνευματικής κατάστασης της Χαλκιδικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από της ιστορικές συγκυρίες της εποχής που εκδόθηκε (απελευθέρωση, δεκαετή πόλεμο, ανταλλαγή των πληθυσμών κ.ά.).
Το έργο περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το κάθε έτος (εορτολόγια, αστρονομικά φαινόμενα κ.ά.) και άρθρα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία και την πολιτική, καθώς και διηγήματα, παραμύθια, ανέκδοτα κ.ά.

Η νέα έκδοση, που προήλθε από φωτομηχανική ανατύπωση των πρωτοτύπων, περιλαμβάνει τρία από τα τέσσερα τεύχη του δυσεύρετου πλέον Ημερολογίου και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια, που δείχνει σεβασμό προς τους προγόνους και αγάπη προς την τοπική ιστορία.
Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών – Χαλκιδικιωτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το Μάιο του 1978 με κύριο σκοπό την επιμόρφωση, την πνευματική καλλιέργεια, τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη δεσμών τόσο ανάμεσα στα μέλη του, όσο και μεταξύ αυτών και του τόπου καταγωγής τους. Στη διάρκεια της τριαντάχρονης και πλέον πορείας του, η πολιτιστική του δράση υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, συνεισφέροντας μέσα από εκδόσεις, καταγραφές και πολιτιστικές εκδηλώ-σεις στην πολιτιστική αναβάθμιση και στην προβολή της γενέτειρας των μελών του, της Μεγάλης Παναγίας. Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να τιμήσει τον πρωτοπόρο για την εποχή του, αείμνηστο ιερέα και δάσκαλο, Νικόλαο Ηλία, επανεκδίδει το δυσεύρετο έργο του, με τον τίτλο Ημερολόγιον της Χαλκιδικής, με σκοπό τη διάσωσή του μέσω της διάθεσής του σε φορείς και βιβλιοθήκες, προκειμένου να αποτε-λέσει εργαλείο έρευνας για το μελετητή της ιστορίας, της λαογραφίας και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού.